Optimizacija na samom sajta

1

Šta je to optimizacija ka vašem sajtu (off page seo)

Off-site SEO / off-page SEO, na našem jeziku, to je optimizacija ka vašem sajtu. Misli se na izradu backlinkova i neki svrstavaju u ovu optimizaciju i reklamiranje sajta na socijalnim mrežama, i tako daju znak google-u da korisnici pristižu odatkle što ne može da škodi

Zašto je opzimizacija ka vašem sajtu bitna?

Objasnićemo kroz primer u realnom životu kako bi ste lakše razumeli.
Zamislimo da Vam se pokvario bojler u kući(pu pu daleko bilo), i naravno treba Vam majstor da ga popravi. Pozvaćete Vaše prijatelje i pitati da li poznaju nekog dobrog majstora, i oni će Vam preporučiti Peru, Žiku i Lazu. Mada peru su Vam prepročili njih šestoro, dok su žiku i lazu preporčili samo dva puta. Koga će te vi izabrati i pozvati da vam popravi bojler? Pa da, i mi se odabrali žiku pored toliko silnih preporuka...E tako je i jedan faktor koji je možda čak i najvažniji kod rangiranja na google-u isti princip. Ako su nekoliko sajtova linkovali do vašeg, a samo jedan ili nijedan link ima sajt od konkurencije onda je sigurno da će google dati prednost vašem sajtu i rangirati ga na vrhu. Jer ste dobili silne preporuke od drugih sajtova. Veoma je bitno i odakle dolaze te prepruke, ako se bavite stomatologijom, mnogo više će značiti link ako dođe sa sličnog sajta ili sajta sa vestima(novosti,kurir itd) nego da link dođe sa sajta gde se promovišu lakovi za nokte.

Kako doći to tih linkova do mog sajta(backlinkovi)?

Postoje nekoliko načina kako doći do njih i mi ćemo Vam u kratkim crtama objasniti u nastavku teksta.

Navešćemo nekoliko opcija koje postoje.

  • 1. Napišete kvalitetan tekst
  • 2. Platite sajtovima da objave Vaš tekst na njihovom i da linkuju do Vašeg sajta
  • 3. Jurnjava po tuđim sajtovima i komentarisanje njihovih članaka/vesti
  • 4. Direktno obraćanje sličnim sajtovima i predlaganje da linkuju do Vas

Kvalitet teksta

- Kao i u našem tekstu za opzimizaciju na samom sajtu, i ovde je bitno da je tekst veoma kvalitetan i da nudi sve informacije koje bi trebalo potencijalnog korisnika da intresuje. Tako povećavate šanse da kad neko čita vaš tekst i svidi mu se, "prirodno"/samostalno ga sam podeli(share-uje) na svom sajtu ili preko socijalnih mreža. Ovako dobijate besplatan link do Vašeg sajta i po nama najbolja opcija, jer je prirodno linkovanje.

Plaćanje drugim sajtovima da linkuju do Vašeg

- Ova opcija je da napišete tekst ili unajmite nas ili nekog drugog ko će Vam napisati tekst, i onda ponuditi drugim sajtovima da ga objave i linkuju do Vašeg.
Cene sajtova koji to rade, uglavnom se kreću od 20 do 350 evra, u zavisnosti koliku posetu oni imaju i koliko je njihov sajt dobar u očima google-a. Na primer neki manje bitan sajt će Vam tražiti 20 evra, a neki domaći sajt koji objavljuje vesti a i Vi sami verovatno posećujete takve sajtove, oni će tražiti i do 350 evra. Mi sarađujemo i sa jednom i drugim sajtovima, te pružamo i ove usluge.

Linkovi iz komentara

- Ovo često rade naše kolege koje se bave istim poslom kao i mi. Mi ne preporučujemo ovakvo linkovanje jer je dobit nije velika. Svodi se na to da se ide po raznim sajtovima koji imaju opciju komentarisanja njihovih vesti/članaka, i onda treba da se ostavi komentar na njihovom sajtu i da umetnete link u komentaru do Vašeg. Na primer neki sajt/forum koji raspravlja gde najbolje putovati za more, taj sajt ima opciju komentara gde ljudi predlažu gde su se oni najlepše proveli i u nastavku svog komentara upišu link svog sajta.

Direktno obraćanje sličnim sajtovima da linkuju do vašeg

- Ovde se vraćamo na kvalitetno napisanom tekstu na Vašem sajtu. Prvo to odradite a zatim istražite backlinkove do sajtova vaše konkurencije. Kada ste istražili, odete na sajtove koji su linkovali do Vaše konkurencije i kontaktirate ih da ste videli njihov tekst i link ka tom i tom sajtu, i da mislite da je Vaš tekst mnogo bolji i da pruža mnogo više informacija od sajta konkurencije i zamolite ih da linkuju i do Vas njihov Članak.

Zaključak o optimizaciji van vašeg sajta

Optimizacija je linkova ka vašem sajtu je možda i dalje najbitniji faktor i u ovoj 2020. godini. Jer google vidi to kao preporuku drugih sajtova do Vas pa Vam daje veću prednost od konkurencije. Trebate obratiti pažnju odakle sve linkovi dolaze, jer postoje i linkovi koji su nepoželjni.
Mi pružamo usluge i optimizacije na sajtu i optimizacije linkova, tako da Vi ne morate da brinete.
Ako Vam se svideo tekst i imate neku preporuku, pitanje ili Vas zanimaju neke od naših usluga, slobodno nas kontaktirajte.

Kontakt