Optimizacija na samom sajta

1

Šta je to optimizacija na samom sajtu (on page seo)

On-site SEO / on-page SEO, na našem jeziku, to je optimizacija samog sajta, najvećim delom optimizacija teksta za pretraživače i korisnike.

Najednostavnija optimizacija bi se sastojala od optimiziacije naslova(tagovi koji se koriste), kvalitet teksta, linkovi koji se korsite na sajtu kako bi korisnik mogao lakše da se snalazi i lakše se kreće po sajtu i url stranica. Ova optimizacija se skroz razlikuje od off page opzimizacije ili ti backlinkova.

Zašto je opzimizacija na samom sajtu bitna?

Google botovi veoma često posećuju sajtove i njihove stranice. Oni pretražuju reči u tekstovima i još mnogo toga. Kako bi kada korisnik nešto ukuca na google-u znao koji sajt da mu prikaže i koja je stranica relevantna za to što je on upisao. Daćemo primer. Ako napravimo sajt za neku stomatološku ordinaciju, i mi napravimo za njih nekoliko članaka na sajtu vezano za njihovu struku, na primer članak o ceni izbeljivanja zuba, onda je veoma velika šansa da će google baš taj sajt preporučiti korisniku ako on ukuca "cena izbeljivanje zuba", pošto je google uspeo da skonta da se baš na tom sajtu nalazi ono što korisnik pretražuje i da korisniku mogu značiti podaci sa te stranice. Naravno nije dovoljno samo napraviti tekst, potrebno je odraditi jos nekoliko stvari kako bi se taj tekst što bolje pozicionirao a neke od tih faktora ćemo opisati u nastavku.

Da li je opzimizacija na samom sajtu bitna?

Ako Vam je želja i cilj da imate što više posetilaca na Vašem sajtu, onda je veoma bitna. Posetioci mogu da dolaze do Vašeg sajta direktnim putem kada ukucaju url Vašeg sajta, putem instagrama, facebook-a, linkedin-a i na još načina, al uglavnom najviše dolaze putem googla-a, kada nešto pretražuju a google im servira vaš sajt i sajtove konkurencije. Ako na primer se Vi bavite servisiranjem računara, a korisniku se pokvari isti, da li će on otići na google da pretraži firme koje se bave servisiranjem računara ili će otići da pretražuje na socijalnim mrežama, forumima i drugo? 90% ljudi će otići na google i pozvati baš neku firmu sa prve stranice google-a.

Ponovićemo se, ako Vam je cilj veća poseta sajta, onda je optimizacija na sajtu veoma bitna, čak i najvažnija, kako bi ste se prikazali na vrhu stranice kada neko pretražuje relevantan termin koji se poklapa sa vašim uslugama/proizvodom koji nudite i kako biste prigrabili što više potencijalnih klijenata za sebe.

Navešćemo nekoliko stvari koje su potrebne za dobru optimizaciju na samom sajtu.

  • 1. Kvalitet teksta
  • 2. URL opzimizacija
  • 3. Optimizovanje title i description taga
  • 4. Korišćenje optimizovanih slika i/ili videa
  • 5. Interno linkovanje
  • 6. Brzina učitavanja sajta

Kvalitet teksta

- Tekst treba da bude kvalitetan i dugačak, kako bi posetilac sajta koji je došao po informacije, izvukao što više iz vašeg teksta, a ne da odlazi potom na sajtove konkurencije pošto se vi niste dovoljno potrudili ili oni koji su za Vas pisali tekst nisu dovoljno potrudili. Cilj vam je da posetioca što duže zadržite na vašem sajtu, a to ćete uraditi kada napišete kvalitetan tekst koji sadrži sve informacije koje posetioce zanima. Ne može svako da napiše dovoljno kvalitetan tekst, tako da je uvek najsigurnije obratiti se firmi koja pruža takve usluge, a prvo proverite ako ste u mogućnosti da li su njihove usluge dovoljno dobre kao što se predstavljaju. Mi pružamo i usluge pisanja kvalitetnih tekstova.

URL optimizacija

- Url optimizacija(slug) bi trebala da predstavlja opis onoga što se nalazi na trenutnoj stranici na kojoj se posetilac nalazi. Na primer, na ovoj stranici gde se Vi upravo nalazite, url je sledeći: izradasajta.rs/optimizacija-na-sajtu što mnogo bolje opisuje šta se nalazi na ovoj stranici nego da je naš url strukturisan na primer ovako: izradasajta.rs/post/13456.
Ni posetilac našeg sajta ga neće razumeti, a ni google-u se neće svideti jer neće biti siguran šta ta stranica sadrži.

Optimizovanje title i description taga

- <title></title>U title tag sajta, veoma je poželjno uključiti ključnu reč za koju želite da se vaša stranica rangira kako bi google uvideo o čemu se radi na stranici.
Na primer: <title>Najbolje teretane u Beogradu</title>
Takođe u <description></description> tagu treba da opišete šta se nalazi na stranici. I tako za svaku stranicu na Vašem sajtu u oba taga staviti ono što opisuje stranicu, nemojte samo copy-paste na svim stranicama da bude identično.

Korišćenje slika i video-a na stranici

- Posetioci mnogo više vole da pored teksta budu i slike o temi o kojoj se piše a ne samo tekst.
Za video isto važi, plus kada gledaju video na vašoj stranici, samim tim će se i duže zadržati na istoj, što je svima i cilj.

Interno linkovanje

- Ako pišete o nekoj temi, a na sajtu već imate neku sličnu temu, poželjno je linkovati i do te druge, kako bi korsinik mogao još dodatno da se inforimiše.
Na primer ako imate sajt o vizit kartama, i pišete kako se izrađuju vizitke, onda je dobro i linkovati do vaše druge strane gde piše cena tih istih vizitki i tako olakšate korisniku da dođe do dodatnih informacija.

Brzo učitavanje sajta

- Sajt treba biti brz, razna istraživanja postoje koja govore ako je sajt spor, korisnici lako odustanu od čekanja svaki put da se učita pa odmah se odluče da odu na sajt konkurencije.
Brzina sajta zavisi kakav ste hosting uzeli, da li je zajednički(shared) ili ste zakupili svoj server(dedicated server), i da li je taj server neko dodatno optimizovao. Mi hostujemo sajtove u zavisnosti od potreba klijenata, al uvek predlažemo da se zakupi poseban server ako taj sajt ili aplikacija ima velike posete i bitna je brzina.
Brzina zavisi i od veličine slika, veličine javascript fajlova, da li se iste velike slike učitavaju i za mobilni ili ste ih optimizovali da su manje za mobilne uređaje i još dosta faktora.

Zaključak o optimizaciji na sajtu

Optimizacija je veoma bitna, i postoji mnogo faktora koji utiču na nju. Ako se izaberete za nas, da Vam optimizaciju ili izradu sajta u koju je u startu uključena optimizacija izradimo mi, nećete se pokajati. Pored optimizacije na sajtu veoma je poželjno uraditi i optimizaciju van sajta, o njoj možete detaljnije pročitati ovde: optimizacija linkova.
Nadamo se da Vam se tekst svideo, ako imate bilo kakva pitanja, sugestiju ili su Vam potrebne neke od naših usluga, slobodo nas kontaktirajte.

Kontakt